Na in de 19de eeuw en in het diepst van de stof te zijn afgedaald. Na alles tot in de kleinste onderdelen ontleed en uitgeplozen te hebben, met behulp van verfijnde instrumenten, is de alle voorste voorhoede van de wetenschap, nu weer als het ware bij het beginpunt terug gekomen: ’het inzicht in de samenhangen, dat ook de druïden bezaten’.

Toch heeft de complementaire geneeskunde dus ook de kruiden geneeskunde, hier een voordeel uit gehaald namelijk; dat we nu weten hoe het allemaal chemisch en mechanisch in de stof, in zijn werk gaat. Als wij nu proeven nemen met oude kruidenrecepten, dan weten wij nu ook hoe het komt dat het zo werkt. Soms werkt de wetenschap in deze voor je, maar vaak werkt het tegen en verwijst het naar de reguliere geneeskunde. Helaas is ook niet iedere wetenschapper onafhankelijk.

De complementaire geneeskunde, waaronder kruidengeneeskunde, is zo oud als de Wereld. Ook de voedingsleer van Hippocrates, de grondlegger van de reguliere geneeskunde, mag hier ook aan toegevoegd worden.

Het menselijk denken heeft verschillende fasen doorlopen. Toen de (oer) mensen nog verbonden was met de natuur en hun instinct volgden, grepen zij vanzelf naar het kruid dat zij nodig hadden. Toen het mensbrein zich ging ontwikkelen, raakte we meer en meer de verbondenheid met de natuur kwijt. Anno nu................. zegt u het maar, bent u chronisch ziek? Wat doet uw arts hieraan? Pilletje maar en klaar?

EBook: 'Versterk je gezondheid en geluk in 3 stappen, terug naar je natuur', van OERsterk Richard de Leth. 

Maak jouw eigen website met JouwWeb