Voor onze huidige jaartelling, in het tijdperk der druïden, leefden in west Europa wijze vrouwen. Zij leefden voornamelijk in de heuvels of kloosterburchten, waar zij adellijke jonge meisjes vanaf hun zevende jaar opleidden in hun kunde., wat we nu kosmobiologie noemen. Die de kennis van de sterrenhemel en van de werking daarvan op aarde (astrologie) de kennis van het mineralen, planten en dierenrijk en van de mens naar de ziel en lichaam (biologie) en de geschiedenis van goden en mensen omvatte.

 

Zij wisten dat de hemelse krachten in wisselende onderlinge verhoudingen, de verschillende soorten stenen, planten, dieren en mensen opbouwen, zodat er een overeenstemming is tussen een bepaalde kosmische krachtbron. Zoals een planeet en de speciaal op zijn trilling afgestemde steen, plant dier en mens. Daaruit leidden zij af, welke kruiden bij welke mensen en bij welke ziekten behoorden.

 

Zij leerden de mensen hun kruiden te juister tijd te verzamelen en in hun huizen te hangen om tweedracht en ziekte te voorkomen of zo nodig te genezen. Zo ontstonden de traditie die overgingen van moeder op dochter.  Op hun veertiende jaar was men een hexa geworden, leerden zij dienst doen in de woud-heiligdommen en werden ingewijd in de natuurlijke samenhangen, waarop de praktische magie is gegrondvest. Op hun twintigste jaar mochten zij kiezen tussen een huwelijk of een levenslang verblijf in de burcht als leermeesteres en wijze vrouw of hagedessa..

 

U leest over bovengenoemde woord hexa (heks). Met de komst van het christendom (pas in de 16 eeuw), kreeg dit een demonische vorm, met alle gevolgen van dien. En nog steeds heeft deze oernaam, een beladen naam. In de vroegere middeleeuwen liet de kerk dat gebruik maar begaan, toch hield de niet meer zelf nadenkende mensen (men werd dom gehouden) voor, dat deze gebruiken pas goed zou doen, nadat ze op het altaar in de kerk gewijd waren; de krachten die de schepper zelf in dat kruid had gelegd, werden niet meer erkend, als natuurkrachten: de priester schoof zichzelf voor de godheid. weet; “Hoogmoed komt voor de val”……….

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb