Mensen denken nogal eens dat alle middelen op natuurlijke basis, homeopathische middelen zijn, dit is niet zo! Het is pas homeopathisch, als de stof verdund én geschud is (dit wordt gepotentieerd genoemd). Als het gekozen middel helpt, voelt men zich duidelijk beter, zowel psychisch als lichamelijk. Hoe heftiger en acuter een toestand is, des te sneller zal er verbetering intreden. Duren de klachten al een geruime tijd en zijn ze minder heftig en uitgesproken, dan moet u langer geduld hebben tot verbetering en genezing van de klachten intreed.

Het kan ook gebeuren dat u een verergering krijgt, dit betekend vaak dat het middel zijn werkt doet. De verergering duurt meestal kort. Indien ze toch aanblijven, minder dan de hoeveelheid innamen, om later weer terug te keren naar de juiste hoeveelheid. Of raadpleeg een homeopathische arts of ga met uw klacht na uw huisarts.


Stop ook nooit eigenmachtig en zonder overleg met uw (huis)arts met innemen van voorgeschreven reguliere medicijnen. 

Wanneer een middel niets doet, kan het zijn dat u een verkeerd middel gekozen heeft. U kunt er dan voor kiezen om uw symptomen precies op te schrijven en de klachten telefonisch te bespreken met uw homeopaat of een homeopathische behandelaar. Deze zal u een beter passend middel voorschrijven of u vragen voor een consult naar de praktijk te komen. Blijf zeker niet aanmodderen, maar roep op tijd professionele hulp in.

Wanneer het middel in het begin goed werkte, maar daarna echter niet meer. Kan het zijn dat de symptomen zijn veranderd en u een ander middel nodig heeft, gericht op deze symptomen.

Ook moet u even geduld hebben, de geest wilt wel sneller, maar het lichaam heeft zijn eigen tempo. Genezing komt voort uit een natuurlijk verloop, genezing van binnen naar buiten, van een belangrijk orgaan, naar een minder belangrijk orgaan.

Kijk ook bij middelen bij zelfmedicatie en innamen van een middel.